6 מיתוסים על מינימליזם

כמה מילים כבר נכתבו על מינימליזם. יש אנשים שהמילה מינימליזם עושה להם אנחת רווחה ומעלה בהם חיוך ויש כאלה שמתכווצים כל פעם שם שומעים "מינימליזם". הפעם לא אנסה להסביר מה זה מינימליזם, אלא מה זה לא. אספתי כאן 6 מיתוסים על מינימליזם שהגיע הזמן להסביר אחת ולתמיד. אני מקווה שדרך המיתוסים האלה תוכלו ללמוד משהו חדש על תנועת המינימליזם ואולי אפילו לאמץ ממנה כמה עקרונות. 

אז נתחיל?

1. למינימליסטים יש מספר מסויים של פריטים בבית

ממש לא. הרעיון הוא להתמקד במה שבאמת נחוץ לנו ולא להחזיק חפצים מיותרים שמעלים אבק. כל אחת ואחד זקוקים לדברים אחרים בשגרת חייהם. אם למשל את צלמת – מן הסתם את צריכה מצלמה מקצועית, אורות, חצובה ועוד. אם את גננת – אין סיבה שיהיה לך את הציוד הזה. אם אתה טבח שעושה ארוחות שף בבית אז תצטרך תנור מיוחד והרבה כלי מטבח. לעומת זאת אם אתה סופר – לא בטוח שתרצה להשקיע בכל החפצים הללו. יש אנשים שיכולים להסתדר עם 100 פריטים בבית, ויש אנשים שצריכה 200 או יותר. המספר ממש לא קובע!

2. מינימליזם = לעשות סדר בארונות

אחד הצעדים לקראת אורח חיים מינימליסטי הוא אכן לעשות סדר בחפצים שלנו ולתרום או להפרד ממה שלא משרת אותנו. אבל זה בשום פנים ואופן לא אירוע חד פעמי שמסתכם בניקיון פסח. הרעיון הוא לשנות מיינד-סט. לצאת מהמירוץ של – להרוויח כסף כדי לקנות חפצים – ועוד כסף כדי לקנות עוד חפצים ועוד ועוד. מינימליזם היא החלטה מודעת שלא לקחת חלק בתרבות הצריכה. זאת לא החלטה קלה אבל היא יכולה להשתלם נפשית וכלכלית. אגב, ככל שמתקרבם יותר לחיים מינימליסטים – ככה יותר קל לסדר בכל פעם שכן רוצה לעשות את זה.

3. מינימליזם מתייחס רק לחפצים פיזיים

מינימליזם מתבטא קודם כל בשינוי תודעתי, נפשי ורגשי. בהחלטה שכל דבר בחיינו ישרת אותנו בצורה מיטיבה עד כמה שניתן. מעבר לזה, אפשר גם לקיים מינימליזם דיגיטלי – הגבלת שעות מסך או צריכה מדויקת של תוכן שבאמת משרת אותנו. או מינימליזם בשעות עבודה, דבר שיכול להתאפשר בין היתר על ידי כך שמוציאים פחות כסף על מוצרים.

4. לכל המינימליסטים יש אותו סגנון עיצובי

נכון שלרוב מינימליזם מתקשר לנו לצבעים בהירים, שמנת או קרם – אבל זה ממש לא חייב להיות ככה.

אפשר לבחור ב"חיים פשוטים" ולעצב את הבית שלנו בכל סגנון וצבע שנרצה. העיקר הוא לא להעמיס חפצים שאין בהם שימוש וערך עבורנו. אגב, המושג מינימליזם כן הגיע במקור מתחום העיצוב, הציור והמוזיקה – ונולד כקונטרה לסגנון הסוריאליסטי. היום רוב האנשים שאומרים "מינימליזם" מתכוונים לאורח חיים פשוט שכולל פחות חפצים והסחות דעת.

5. כל המינימליסטים פועלים למען איכות הסביבה

אורח חיים מינימליסטי מטבעו הוא ידידותי יותר לסביבה כיוון שצורכים פחות דברים שתהליך הייצור שלהם פוגע בטבע. הרבה פעמים אנשים שרוצים ללמוד על מינימליזם חוקרים על הנושא ומכתבה למאמר מגלים גם את הנזקים של משבר האקלים. יחד עם זאת, באופן עקרוני – לא חייב להיות קשר בין הדברים. באופן אישי אני חושבת שחבל להתעלם מהצד האקולוגי של המינימליזם, זה חיבוק טבעי ויפיפה בעייני.

6. למינימליסטים אסור לקנות דברים חדשים

קודם כל אני ממליצה להיפרד מהמילה "אסור", גם בתור טבעונית אין דברים שאסור לי לאכול. יש דברים שאני בוחרת לא לאכול. באופן דומה אנשים שבוחרים באורח חיים מינימליסטי יכולים לקנות דברים חדשים אבל הם ישקיעו בזה יותר מחשבה. הם לא יקנו לפי חשקים או כי יש טרנד חדש, אלא ישתדלו לקנות רק כשבאמת צריך, מוצרים איכותיים שישמשו אותם לאורך זמן.

מקווה שלמדתן/ם משהו חדש על מינימליזם ושנהנתם לקרוא. מוזמנים/ות לכתוב לי את דעתכם/ן כאן בתגובות, בעמוד – בוא/י נדבר וגם בערוץ היוטיוב שלי, בקהילת הפייסבוק – חיים מקיימים ובאינסטגרם. אם יש לכם/ן שאלות – אני כאן. אם מצאתם/ן טעות כלשהי, אתקן בשמחה.

לחיים מקיימים, 

רותם.

רותם קליגר

רותם קליגר

חוקרת ומרצה על אנתרופולוגיה, חיים מקיימים ומערכת היחסים של האדם והטבע.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקבל ממני מכתבים?

הניוזלטר שלי מרכז תובנות, המלצות ומחשבות מקיימות
זאת הדרך שלי לשמור על קשר אישי יותר ולהנגיש ידע יותר מעמיק ומורכב.

לחיים מקיימים, רותם.